


حقایقی در مورد پرورش خلاقیت کودکان که هر والدی باید بداند
مقالهخلاق بودن به این معناست که بتوانید دیدگاه تازهای نسبت به چیزی داشته باشید و یاد بگیرید که زندگی را از زوایای مختلف ببینید. یک کودک خلاق اعتماد به نفس دارد و در عین حال انعطافپذیری، نشانههای خلاقیت، کنجکاوی و تفکر واگرا را بروز میدهد. در این م…

آموزش صلح به کودکان با فعالیت های هنری
مقالهدر دنیایی که اعمال خشونتآمیز بیشتر اخبار روزانه را به خود اختصاص داده و درد و رنج روزافزون در اطراف ما شیوع دارد، صلح باید در قلب هر رویکرد آموزشی قرار گیرد. آموزش صلح برای افراد در هر سنی مهم است، اما دوران کودکی موثرترین زمان برای آموزش …

چگونه کودکان و نوجوانان از سرسرا به دنیای هنر و خلاقیت وارد میشوند؟
مقالهسرسرا، در معماری ایرانی فضایی میان بیرون و درون است. ما نیز با الهام از این فضای واسط، خود را میانجی یا پلی برای ورود به دنیای هنر و خلاقیت قرار دادهایم تا کودکان و نوجوانان، حتی بزرگسالانی که با ما در سفر خلاقیت همراه میشوند به چشماندازهای هنر و…

تربیت هنری چیست و چرا بر آن تأکید میکنیم؟
مقالهقرار نیست اینجا مقالهای تخصصی درباره تربیت هنری با هم بخوانیم بنابراین وارد کشمکشهای علمی و تحلیلهای آکادمیک نمیشویم اما لازم است بدانیم که دیدگاههای مختلفی درباره ارتباط تربیت و هنر، تربیت هنری، تربیت از طریق هنر، تربیت و هنر یا هنر در …

از شکوفایی فردی تا توانمندسازی اجتماعی: روایتی از آخرین گفتگو با شرکتکنندگان چهارمین دوره پرورش خلاقیت (بزرگسالان)
مقالهجلسه آخر دوره تربیت مربی خلاقیت پر از لحظات زیبا و امیدبخش بود. دیدن لحظههای شکوفایی گلها، برای ما معلمان که تنفس در باغ ایرانی انتخابمان بوده است چقدر لذتبخش است. درک این لحظههای رشد و تعالی، هر آدمی را برانگیخته میکند که برای لمس و ترویج زیبایی در…

از پرسشگری تا آفرینشگری در مدرسه ایرانی هنر و خلاقیت
مقالهپرسشگری یکی از مهارت های بنیادی است که در نظام آموزش رسمی چندان جایگاهی ندارد. کودکان ذاتا کنجکاو و پرسشگر به دنیا میآیند اما با روشهای نادرست تربیتی و آموزشی این موهبت درونی به مرور در آنان کمرنگ شده و به خاموشی میگراید. در این مطلب از وبلاگ سرسر…

عوامل سرکوب و شکوفایی خلاقیت کودکان از زبان کن رابینسون
مقالهما ایرانیان ضربالمثلی جالب داریم که میگوید: «حرف، باد هواست». اما گاهی یک حرف حساب کافی است تا موجی ایجاد کند و جهانی را به حرکت درآورد. یک سخنرانی چند دقیقهای از یک معلم در سال 2006 چنین نقشی داشت. کن رابینسون در سخنرانی خود نظام آموزشی رایج در …

تقویت هوش های چندگانه در کارگاه های هنر و خلاقیت سرسرا
مقالهتا حدود چهل سال پیش تصور میشد که فقط یک نوع هوش وجود دارد. اما ارائه نظریه هوش های چندگانه توسط هوارد گاردنر در سال 1983 تصویر جدیدی از پتانسیلهای انسانی ترسیم کرد. هوش های چندگانه به عنوان یکی از نظریههای مهم در زمینه روانشناسی شناختی،…

هنر برتر از گوهر آمد پدید: اهمیت تربیت هنری کودکان
مقالهنقاشیهای غار که توسط انسان نئاندرتال ترسیم شده نشان میدهد که نیاز به ابراز خویشتن از طریق هنر در روح و روان انسان قدمتی دیرینه دارد. نتایج پژوهشها نیز نشان از تاثیرات مثبت هنر در رشد شناختی، هیجانی و مهارتی کودکان و نوجوانان دارد. با این حال…

آموزش خیالپروانه ایگن در مدرسه ایرانی هنر و خلاقیت
مقالهرشد تخیل کودکان مهم است زیرا به آنها کمک میکند خلاقانه فکر کنند و مسائل را به روش های نوآورانه حل نمایند. آموزش خیالپروانه کایران ایگن (Kieran Egan) استفاده از تخیل دانش آموزان را به عنوان ابزاری کلیدی برای یادگیری و رشد پیشنهاد میکند. ما روش…

پابلو پیکاسو می گوید هر کودکی هنرمند است اما …
مقالهآیا باور میکنید که هر کودکی هنرمند است ؟
برای بسیاری از نقاشان مدرن، کودکان تجربه منحصربهفردی از جهان را دنبال میکنند که به آنها اجازه میدهد سبک بیانی متمایز و صادقانهای را شکل دهند. آنها بر این باور بودند که در این مرحله اولیه زندگی، آ…

تاثیر خلاقیت مربیان در یادگیری و شکوفایی استعدادهای کودکان
مقالههر کودک وجودی منحصر به فرد است و همه کودکان با توانایی یادگیری به دنیا میآیند. کودکان تواناییهای شگفتانگیزی دارند. از طریق بهکارگیری همزمان فکر و احساس است که کودکان خردسال میتوانند دنیای خود را کشف کنند، ایدههای خود را نشان دهند و با دیگران در ب…

چنین است رسم سرای کهن: پرورش مهارت های اجتماعی کودکان
مقالهانسان موجودی اجتماعی است. به همین دلیل، جامعهپذیری و کسب مهارت های اجتماعی یکی از اهداف اصلی همه نظامهای تربیتی است. برخی نظریههای یادگیری مثل شناخت اجتماعی ویگوتسکی نقش مهمی برای اجتماعی و فرهنگ در یادگیری و رشد خصوصیات فردی قائل هستند. پس ا…

فرزندپروری خلاق ؛ چگونه والدین خلاق فرزندان خلاق پرورش میدهند؟
مقالهبرای تربیت کودکانی خلاق، شاد و موفق، کدام سبک فرزندپروری را باید انتخاب کرد؟ پس از به دنیا آمدن کودک، والدین خیالات شیرینی را در مورد نوزاد در ذهن میپرورانند. در موارد بسیاری، این رویاها آهسته و پیوسته به انتظارات تبدیل میشوند و روزی این ا…

نقش هنر در شکوفایی خلاقیت کودکان و نوجوانان
مقالهکودکان از سنین پایین به طور طبیعی درگیر هنر میشوند. احتمالاً آنها را در حال خط خطی کردن با مداد رنگی، گچ، خودکار و هر چیز دیگری که به دستشان میرسد، دیدهاید. خلق هنر فقط یک سرگرمی صرف نیست. فعالیت هنری تأثیرات مثبت و منحصر به فرد متفاوتی …

مرگ مدرسه یا مدرسه زندگی؟ بررسی فیلم انجمن شاعران مرده
مقالهمیخواهیم درباره این دو مفهوم متضاد یعنی مرگ و زندگی و نسبتشان با مدرسه کمی بیشتر صحبت کنیم. هر چند تعبیر "مرگ مدرسه" بیش از آن که معنایی واقعی داشته باشد حالتی استعاری دارد اما خیلی هم دور از واقع نیست.
در مقالات قبلی دیدیم که علاوه بر منتقدان…

خلاقیت و نقش آن در اصلاحات آموزشی
مقالهاصلاحات چیست؟
اصلاحات آموزشی به دنبال بهبود ساختارهای بزرگ و کوچک آموزش است. همان طور که از کلمه اصلاحات پیداست، کمبود، کاستی یا انحرافی در ساخت و بافت آموزش هست که باید رفع شود. اصلاحات بنا بر متولیان و حامیانش شکلهای تند و اساسی یا نرم و سطحی …

مسئله مدرسه چیست؟
مقالهشاید به عنوان والدین یا مربیانی که مدتهاست نام مدرسه را شنیدهایم برایمان سوال "مدرسه چیست؟" سوال جدید و جدیای نباشد. حتی این که مدارس کجا و چگونه متولد شدند ممکن است برای همه اهمیتی نداشته باشد. چه فرقی دارد؟ به هر حال ما امروز با موضوع یا مسئله…

چطور کودکان را عاشق یادگیری بار آوریم؟
مقالههر نوزاد سالمی با امکانات مغزی و عصبی قدرتمندی برای کشف جهان به دنیا می آید. کنجکاوی کودکان در سال های نخستین، سیری ناپذیر است. آن ها میلی قوی و اشتیاقی وافر به شناخت پدیدارها و یادگیری درباره هر چیزی دارند. پس چرا باید به دنبال پاسخ این سؤ…

همبستگی انسانی، تعلیم و تربیت و معلمان عاشق
مقالهتقویم، پر از روزها و رویدادهای خاطرهانگیز و تلخ و شیرین است. در پسِ هر کدام از مناسبتها یا نامهایی که روی صفحات تقویم حک شده داستانهایی نهفته که ممکن است از آن با خبر یا بی خبر باشیم. اما هر کدامشان میتوانند موضوعی برای فکر کردن، نوشتن یا گفتگو کردن باشند.

فواید فعالیت کارگاهی برای کودکان و نوجوانان
مقالهبه عنوان والد یا مربی، چقدر با اهمیت و فواید فعالیت کارگاهی برای رشد کودکان و نوجوانان، شکوفایی استعدادها، پرورش تخیل و خلاقیت و تقویت مهارت های آنان آشنا هستید؟
در این مطب از وبلاگ سرسرا (مدرسه ایرانی هنر و خلاقیت) به چیستی فعالیت کارگاهی، تف…

ادبیات کودکان و ادبیات درباره کودکان
مقالههر چند وقتی ترکیب "ادبیات کودکان" را میشنویم، اغلب داستانها و اشکال مختلف ادبیات برای کودکان را به یاد میآوریم اما بخشی از ادبیات نیز ادبیات درباره کودکان است که شاید بیشتر مناسب بزرگسالان باشد تا نسبت به جهان کودکی و مصائب بعضی از کودکان آگاه شوند.

پائولو فریره، توجه به معنای سواد و نقد آموزش رایج
مقالهنام پائولو فریره (1921-1997)، مربی تحولآفرین و جنبشی که با تلاشهای او برای سوادآموزی فرودستان برزیل آغاز شد در خاطرههای کنشگران آموزشی ماندگار خواهد بود. فریره میگفت "باید حس عجیب عشق به کسانی که هنوز به دنیا نیامدهاند را داشته باشیم ... کسانی که فردا خواهند آمد کنش را آغاز خواهند کرد".